sadsad x
asdasd

Doğru Yastık ve Yorgan Seçimi

06 Şubat 2017
Doğru Yastık ve Yorgan Seçimi

Yapılan hesaplamalara göre ortalama insan ömrünün %30’u uykuda geçmektedir. Uyku ortamının iyi hazırlanmış olması, sağlıklı ve konforlu bir uyku uyunmasını sağlamaktadır. Bu da ömrün geri kalan %70’lik kısmının kalitesinde son derece önemli rol oynamaktadır.

Uyku ortamının iyi hazırlanabilmesi için dört ana etkene dikkat edilmelidir:

Kısaca yeterli oksijen ve nem miktarının sağlanması, ideal ısıl ortamın oluşturulmasıdır.
Bu seçimde hata yapılması halinde sadece uyku kalitesi düşmekle kalmaz. Kalıcı baş, boyun ve sırt ağrıları oluşmaktadır. Daha ileriki evrelerde ise kalıcı ortopedik sorunlara yol açabilmektedir.
Bu seçim esnasında, ortamın iklim şartları, kişinin kilosu, terleme hassasiyeti gibi pek çok önemli konuya dikkat edilmesi gerekmektedir.

KAZ TÜYÜ ÜRÜN SEÇERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR:

TOG Değeri

Bir yorganın yalıtım gücünü ölçmek için kullanılan bir termal direnç birimidir.

TOG Değerinin Önemi

TOG değeri bir yorganın vücudunuzdan yayılan ısıyı ne oranda muhafaza edebildiği konusunda belirleyicidir. TOG değeri yüksek olan bir yorgan ısıyı daha iyi tutarak, daha sıcak bir uyku iklimi vaat eder.

TOG Değerlerinin Karşılığı

6,5 TOG yazlık kullanım,
8,5 TOG ilkbahar ve sonbahar kullanımı,
10,5 TOG görece daha fazla sıcaklık isteyenler,
13,5 TOG üstü ise soğuk kış geceleri için uygundur.
Avrupa Normları (EN - European Norms)

Kaz tüyü ürünler için Avrupa Birliği’nin ilgili kurumları tarafından belirlenmiş numune alma, test, etiketleme ve içerik bilgilerini düzenleyen standartlardır.

kaz-tuyu-yastik-yorgan

Kaz Tüyü Ürünlerde Etiketleme Standartları (EN 12934)

EN 12934 standardı, tüyün içinde bulunan gıdık tüyü oranına göre etikete yazılacak değerleri ve tüyün temizliğine göre sınıflandırılmasını esas alır. Buna göre %90 gıdık tüyü etiketiyle satılan bir ürün, hasarlı tüyler ve kırıntılar ayrıştırıldıktan sonra en az %81 saf gıdık tüyü içermelidir.

Class I

Bir parti tüy, sırt ve gıdık tüyleri dışında birçok farklı parçacık (gıdık elyafı, gelişmemiş tüyler, kırıntılar, vb.) barındırmaktadır. EN 12934 standartları bu parçacıkların limitlerini belirler. Class I bu standartların en katı olduğu noktadır. Gıdık ve sırt tüyü dışındaki parçacıkların oranı %5’in altında ise tüy Class I olarak adlandırılabilir.

Test Standartları

Kullanıma hazır tüylerin EN 1162 oksijen indeks numarası, EN 1163 yağ içeriği, EN 1164 karışıklık, EN 1884 mikrobiyolojik durum, EN 12130 dolum kuvveti (filling power) ve EN 12935 hijyen ve temizlik testlerinin yapılmış olması gerekmektedir. PENELOPE’de kullanılan bütün tüyler bu testlerden geçerek temin edilir ve üretim hattına dâhil edilir.

PENELOPE ürünlerinde acı ve ızdıraba dayalı elle yolum sureti ile elde edilen kaz tüyü kati suretle kullanılmamaktadır. Besi amaçlı yetiştiricilik yapan, gıda sektörüne hizmet veren kaz çiftliklerinde yan ürün olarak elde edilmektedir.

Kaz Tüyü Normlarının Faydaları

Bu normlar tüketiciyi ve haklarını korumak için belirlenmiştir. Belirlenen normlara uygun üretilen bir ürünü kullanan tüketici, aldığı ürünün hangi standartlarda üretildiğini bilir ve bundan emin olarak ürününü kullanabilir. Avrupa Tüy Birliği’nin (EDFA) Türkiye’deki tek üyesi Maya Tekstil, ürünlerini bu standartlara harfiyen uyarak üretir ve kullanıma sunar.

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.